«Політична кухня» української ідентичності: гастрономічна традиція як чинник націєтворення у другій половині ХІХ – на початку ХХ століття

  • Olga Kazakevych Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова https://orcid.org/0000-0003-3599-2903
Ключові слова: традиційна кухня, національна ідентичність, націєтворення, національний символ, етнополітика

Анотація

У статті проаналізовано взаємозв’язок між ідентичністю та традиційними стравами на прикладі ситуації, яка склалася в Україні у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Відмічено, що національна кухня асоціювалася з одним із символів національної ідентичності та мала певний вплив на формування етнополітичних світоглядних ідей. Культурні та національні межі в епоху модерного націєтворення, у тому числі, формувалися через традиційні харчові практики. Сучасники неодноразово зверталися до «кулінарної термінології», характеризуючи політичне життя українського народу.

Посилання

Artiukh, L.F. (1977). Ukrainska narodna kulinariia [Ukrainian people’s cookery]. Kyiv: Naukova dumka [in Ukrainian].

Ashley, B., Hollows, J., Jones, S. & Taylor, B. (2004). Food and cultural studies. New York: Routledge [in English].

Davydiuk, M. (2006). Tradytsiine kharchuvannia volynian [Volynian traditional nutrition]. Narodna tvorchist ta etnohrafiia, 1, 38-50 [in Ukrainian].

Davydiuk, M. (2006). Tradytsiine kharchuvannia volynian [Volynian traditional nutrition]. Narodna tvorchist ta etnohrafiia, 2, 61-70 [in Ukrainian].

Ekelchik, C. (2006). Chelovecheskoe telo i natsionalnaia mifologiia nekotorye motivy ukrainskogo natsionalnogo vozrozhdeniia ХІХ veka [The Body and National Myth: Motifs from the Ukrainian National Revival in the Nineteenth Century]. Ab Imperio, 3, 23-54 [in Russian].

Hannytskyi, S. (2007). Vasyl Symyrenko – tekhnoloh, promyslovets i metsenat [Vasyl Symyrenko – technologist, industrialist and philanthropist]. Skarbnytsia ukrainskoi kultury, 8, 43-45 [Ukrainian].

Hontar, T.A. (1979). Narodne kharchuvannia ukraintsiv Karpat [People’s food of Carpathian Ukrainians]. Kyiv: Naukova dumka [in Ukrainian].

Makarov, A. (2017). Stil zhizni, nravy i vkusy starogo Kieva [Lifestyle, manners and habits of the Old Kyiv]. Kyiv: SKY HORSE [in Russian].

Molchanova, G.G. (2013). Traditsii gastiki kak otrazhenie natsionalnoi i regionalnoi identichnosti [Traditionals gustics as a reflection of national and regional identities]. Vestnik Moskovskogo universiteta. Seriia 19: Lingvistika i mezhkulturnaia kommunikatsiia, 2, 20-26 [in Russian].

Nabrusko, I. (2016). Imperatyvnyi kharakter hastronomichnykh praktyk v ramkakh sotsialnoho prostoru suchasnoi liudyny [The imperative nature of gastronomic practices within social space of a modern person], Visnyk Kyivskoho natsionalnoho universytetu imeni Tarasa Shevchenka. Sotsiolohiia, 1, 10-14 [in Ukrainian].

Nikolenko, V.V. (2015). Hastronomichna kultura v protsesakh formuvannia hromadianskoi identychnosti: teoretychnyi ohliad problemy [Gastronomic culture in the formation of civil identity: theoretical overview of the problem], Hrani, 7, 46-52 [in Ukrainian].

Savchenko, F. (1930). Zaborona ukrainstva 1876 r. [Prohibition of Ukrainian of 1876]. Kharkiv-Kyiv: Derzhavne vydavnytstvo [in Ukrainian].

Uwagi o języku i alfabecie pism rusińskich w ziemi Halickiej napisał gente Ruthenus natione Polonus (1886). [Notes on the language and alphabet of the Ruthenian writings in Galicia by gente Ruthenus natione Polonus]. Krakow: Nakładem i czcionkami drukarni związkowej [in Polish].

Yekelchyk, S. (2010). Ukrainofily. Svit ukrainskykh patriotiv druhoi polovyny XIX stolittia [Ukrainophils: The world of Ukrainian patriots of the second half of the 19th century]. Kyiv: Vydavnytstvo KIS [in Ukrainian].

Опубліковано
05.10.2019
Як цитувати
Kazakevych, O. (2019). «Політична кухня» української ідентичності: гастрономічна традиція як чинник націєтворення у другій половині ХІХ – на початку ХХ століття. ЕМІНАК: науковий щоквартальник, (3(27), 85-93. https://doi.org/10.33782/eminak2019.3(27).314
Розділ
Історія України