Scientific and Organizational Principles of the Development of Duck Breeding in the Ukrainian SSR in the second half of the 20th century

Keywords: poultry breeding, duck breeding, breeding, keeping, feeding, incubation, meat production

Abstract

The purpose of this research is to summarize the scientific and organizational basics of duck breeding in the Ukrainian SSR in the second half of the 20th century. The objectives of the research are to describe the scientific, methodological and coordinating role of sectoral research institutions in developing effective industry managing methods, disclosing the achievements of the production units in increasing the rates of production and implementing of best practices. Research methodology is based on the comprehensive use of general scientific, structural-functional and historical methods, and a wide range of sources.

The fact that the Ukrainian SSR was characterized by the rapid development of the duck breeding sector in the second half of the 20th century is shown; if in the early 50s the number of ducks in the republic reached 10% of the total number of poultry, then in the late 80s the proportion of duck meat exceeded 20% of the total amount of poultry meat. The author has proved a significant role of the scientists of Ukrainian Poultry Research Institute in the development of scientific and organizational principles for the development of duck breeding. The scientists of the Institute conducted researches on the breeding of ducks using natural food in the reservoirs of various types and sizes in the collective farms of Kharkiv, Zaporizhia, Kherson and Poltava Regions (Oblasts). The scientific and organizational methods of duck breeding were developed and implemented into production. The breeding achievements of the scientists of the institute, by the efforts of which the Ukrainian breed group of ducks is best adapted for foraging in fresh and marine reservoirs, are generalized. The main ways of growing ducks are named: the intensive method characterized by using dry full-rationed mash and the extensive method characterized by the use of natural green and succulent feed.

The achievements of duck breeding units, in particular, the leading in the Ukrainian SSR and the USSR Yahotyn Poultry Farm, as well as Haisyn, Novoaidar, Taraniv, Kaharlyk, «Yuzhna» poultry farms, individual breeding farms and reproducers are described. It is shown that in 1989 farms engaged in duck breeding in various regions of the USSR, including the Tarashcha Interkolkhoz Production Association of Kyiv Region, united into the production and scientific system «Medeo» for the production of incubator eggs and duck meat.

Prospects for further research are in the study of theoretical and methodological principles of the development of duck breeding and goose breeding in the Ukrainian SSR in the second half of the twentieth century.

References

Анализ производственно-финансовой деятельности производственных объединений, птицефабрик и птицесовхозов треста «Киевптицепром» за 1976 год. Киев, 1977. 75 с.

Божко П.Е., Сенников А.А. Производство утиного мяса в совхозе «Яготинский». Москва: Колос, 1965. 152 с.

Васютин А.А. Инкубация яиц водоплавающей птицы на Краснолиманской ИПС // Птицеводство. 1958. № 3. C. 20-21.

Дахновський М.В. Використання качками кормових ресурсів мілководдя морськитх і прісних водойм // Підвищення продуктивності птахівництва (матеріали сесії). Київ: Видавництво УАСГН, 1960. С. 65-78.

Кадура М.І., Пономарьова Ж.В., Шищенко Є.П. Виробництво качиного м’яса на інтенсивній основі. Київ: Урожай, 1988. 96 с.

Кириченко Н. Птицеводство Одесской области // Птицеводство. 1979. №10 С.4-7.

Князева А.П. Прединкубационное подогревание утиных яиц // Птицеводство. 1956. № 2. С. 36-39.

Ковацкий Н.С. Новое в промышленном утководстве. Москва: ВО «Агропромиздат», 1988. 93 с.

Ковацкий Н. Отраслевой стандарт на откорм утят // Птицеводство. 1984. № 4. С. 24.

Крупный резерв производства мяса // Птицеводство. 1976. № 5. С. 15.

Мельник В.В. Науково-організаційні засади розвитку індиківництва в Українській РСР у другій половині ХХ століття // Гілея: науковий вісник, зб. наук. праць. 2018. Вип. 135 (№ 8). C. 67-71.

Мельник В.В. Науково-організаційні засади розвитку гусівництва в УРСР у другій половині ХХ століття // Вісник аграрної історії: наук. журнал. 2018. Вип. 23-24. C. 282-289.

Методические рекомендации по совершенствованию технологии производства мяса уток. Харьков, 1986. 25 с.

Овчаренко Н.И. Обмен опытом птицеводов Запорожья // Птицеводство. 1955. № 3. С. 40.

Передовые птичницы // Птицеводство. 1961. № 1. С. 23.

Пилипчук Р., Маценко И. Что дают производству племзаводы Украины // Птицеводство. 1984. № 10. С. 19-20.

Победители Всесоюзного социалистического соревнования // Птицеводство. 1988. № 5. С. 2-3.

Пономарева Ж. Подготовка ремонтных утят к яйцекладке // Птицеводство. 1991. № 6. С. 22-23.

Производственно-экономические показатели птицеводческих предприятий за 1990 год // Птицеводство. 1991. № 6. С. 2-4.

По следам выступлений журнала «Птицеводство» // Птицеводство. 1951. № 11. С. 31.

Тараповский В., Шульц Д., Черкащенко М. Производственно-научная система «Медео» // Птицеводство. 1990. № 11. С. 8-10.

Третьяков Н.П. Научно-исследовательская работа в СССР по птицеводству и перспективы дальнейшего ее развития // Птицеводство. 1954. № 1. C. 7-12.

Шульга Г.М. Выращивание и откорм утят на птицекомбинатах // Птицеводство. 1956. № 4. С. 26-27.

Шищенко Е.П., Козловский В.В. На сетчатых полах: из опыта работы Новоайдарской птицефабрики треста «Ворошиловградптицепром». Ворошиловград, 1985. 3 с.

Ягодин П.Е. Птицеводство в союзных республиках // Птицеводство. 1951. № 1. С. 8-9.

Якнюнас В.К. Опыт выращивания утят на ИПС // Птицеводство. 1956. № 4. С. 16-18.

Ященко А. Наши резервы // Птицеводство. 1984. № 10. С. 4-6.

Published
30.12.2018
How to Cite
Melnyk, V. (2018). Scientific and Organizational Principles of the Development of Duck Breeding in the Ukrainian SSR in the second half of the 20th century. Eminak: Scientific Quarterly Journal, 2(4 (24), 177-181. Retrieved from https://eminak.net.ua/index.php/eminak/article/view/81
Section
History of Science and Technology